ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Ιερά Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων νότια του Αιγίου, στους πρόποδες του όρους Κλωκού. Ψηλότερα, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βρίσκεται η Παλαιά Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας, το λεγόμενο Παλαιομονάστηρο, το οποίο ιδρύθηκε από τον όσιο Λεόντιο τον Μονεμβασιώτη στα τέλη του 14ου αιώνα.

Οι Δεσπότες του Μυστρά Θωμάς και Δημήτριος Παλαιολόγος ενίσχυσαν οικονομικά τη Μονή κτίζοντας πολλά οικοδομήματά της. Η είσοδος στη Μονή γίνεται μέσω ενός πυλώνα με καταχύστρες. Στο επίπεδο του εκτεταμένου ανδήρου, όπου αναπτύσσονται τα κύρια οικοδομήματα, τοποθετείται το Καθολικό. Στο νότο, εφαπτόμενο στο Καθολικό, βρίσκεται το Νότιο παρεκκλήσι. Βόρεια του Καθολικού σε ένα επίπεδο χαμηλότερο υπάρχει ένα ακόμη ναΰδριο, το Βόρειο παρεκκλήσι. Μεγάλη λίθινη κλίμακα με ξύλινο το τελευταίο της τμήμα, κατασκευασμένη το 1810, οδηγεί στο ψηλότερο επίπεδο της Μονής, όπου τοποθετούνται σε επάλληλες στάθμες το ασκητήριο του οσίου Λεοντίου, ένας μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός, της Ανάστασης, και ο τάφος του οσίου. Και οι τέσσερεις ναοί του μοναστηριακού συγκροτήματος ήταν κατάγραφοι με τοιχογραφίες υψηλής ποιότητας που χρονολογούνται στην Ύστερη Βυζαντινή Περίοδο.
Αναστασία Κουμούση, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας