ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στη νότια Χίο, στην αγροτική περιοχή των Μαστιχοχωρίων και σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τα Μεστά, τον καλύτερα διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό του νησιού, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Η θέση ονομάζεται "Ροβιές" και σύμφωνα με τον ιστορικό Γεώργιο Ζολώτα, το τοπωνύμιο προέρχεται από το φυτό ροβί, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως τροφή για τα οικόσιτα ζώα.

Πρόκειται για έναν ναό που αποτελείται από δύο μέρη, τον κυρίως ναό και τον νάρθηκα. Ο κυρίως ναός είναι μονόχωρος, καμαροσκεπής με ημικυκλική αψίδα ιερού και στα δυτικά ο τετράγωνος σε κάτοψη νάρθηκας καλύπτεται από τυφλό ελλειπτικό θόλο που στεγάζεται με υπερυψωμένη κεραμοσκεπή. Ο τύπος του νάρθηκα εντάσσει το ναό σε μια ομάδα ναών της νότιας Χίου που εμφανίζουν κοινά χαρακτηριστικά και συνιστούν ένα πρωτότυπο αρχιτεκτονικό ιδίωμα που συναντάται σε άλλους τέσσερις ναούς που βρίσκονται επίσης στην αγροτική περιφέρεια των Μαστιχοχωρίων: στο ναό της Παναγίας Αγρελωπούσαινας και του Αγίου Γεωργίου στη θέση Πορός έξω από την Καλαμωτή, στο ναό του Αγίου Ιωάννη Αργέντη στον παλιό Καταρράκτη και στο ναό της Παναγίας Κεραυλίδαινας έξω από τα Νένητα.

Η ανάδειξη του ιδιόμορφου αρχιτεκτονικού τύπου που συναντάται σε αγροτικές περιοχές της νότιας Χίου στους Παλαιολόγειους χρόνους (14ος-15ος αιώνας), οδήγησε την Εφορεία να μεριμνήσει για την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Ιωάννη στις Ροβιές και την αξιοποίησή του ως επισκέψιμου μνημείου.
Όλγα Βάσση, Αρχαιολόγος