Κάστρο Χίου. Το "Παλάτι Ιουστινιάνι" και η είσοδος της "Σκοτεινής Φυλακής"
Στην κατάληξη των ελιγμών της καμαροσκέπαστης στοάς της εισόδου (Porta Maggiore) του Κάστρου Χίου υψώνεται το κτίριο που είναι γνωστό ως "Παλάτι Ιουστινιάνι" και σήμερα αναστηλωμένο χρησιμοποιείται από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ως χώρος περιοδικών εκθέσεων αρχαιοτήτων. Το "Παλατάκι" αναστηλώθηκε την περίοδο 1981-1985 και λειτουργεί από το 1988 - οπότε εγκαινιάστηκε η πρώτη έκθεση - ως χώρος περιοδικών εκθέσεων με έργα τέχνης και αρχαιολογικό υλικό από διάφορα μνημεία, εκκλησιαστικά και κοσμικά, της Χίου. Είναι διώροφο κτίριο με υπερυψωμένο ισόγειο και ανοιχτή κιονοστήριχτη στοά στην ανατολική πλευρά, κτισμένο εξ ολοκλήρου από λαξευτό λίθο Θυμιανών σε αποχρώσεις της κίτρινης και της κόκκινης ώχρας. Χρονολογείται στο 15ο ή 16ο αιώνα και έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι ήταν το κτίριο της καγκελαρίας στα χρόνια της Γενουατοκρατίας.
Όλγα Βάσση, Αρχαιολόγος