Βωμικό ή ναϊκό κρηπίδωμα
Το σημαντικό μνημειακό σύνολο του Ιερού του Μαλόεντος Απόλλωνος, αποκαλύφθηκε το 1986 στην συμβολή των οδών Λόγγου και Λορέντζου Μαβίλη στη Μυτιλήνη. Χωροθετείται κοντά στον βόρειο λιμένα της πόλης. Από τα κτηριακά κατάλοιπα διατηρείται εμφανές μόνον ένα τμήμα του κρηπιδώματος, που αποτελεί τη θεμελίωση ευμεγέθους οικοδομήματος, ναού ή βωμού. Η αποκαλυφθείσα βορειοανατολική γωνία του είναι κτισμένη με ισόδομη τοιχοποιία από πώρινες λιθοπλίνθους.

Ως προς τη χρονολόγησή του, σημαντικά στοιχεία παρέχουν τα ευρήματα από το φρέαρ και τον αποθέτη που ερευνήθηκαν, παλαιότερα, στην παρακείμενη, προς βορρά, ιδιοκτησία. Το φρέαρ, κατασκευασμένο εντός λιθόκτιστου περιβόλου, πληρώθηκε ταυτόχρονα με υλικό απόρριψης έπειτα από την εξυγίανση του χώρου τον 2ο αι. μ.Χ. Περιείχε κυρίως ακέραια αγγεία (πρόχους, λεκάνες, κύπελλα), νομίσματα και ειδώλια, που χρονολογούνται από τον 1ο αι. π.Χ. έως τον 1ο αι. μ.Χ.

Ο αποθέτης από επάλληλες στρώσεις χαλικιών, άμμου, τροφικών υπολειμμάτων και κεραμικής σφράγισε κατάλοιπα καμπυλόγραμμων κτηρίων, πιθανόν της γεωμετρικής εποχής (9ος-8ος αι. π.Χ.). Αγγεία γκρίζας αιολικής κεραμικής βρέθηκαν τοποθετημένα σε λαξεύματα του βραχώδους εδάφους ή σε ορθογώνιες κτιστές θήκες. Μοναδικό παράδειγμα ανάμεσά τους ο γραπτός πρωτογεωμετρικός αμφορέας με διακόσμηση αλληλοτεμνόμενων ημικυκλίων (10ος αι. π.Χ.).

Εργασίες ανάδειξης των καταλοίπων πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2010-2015, στο πλαίσιο του έργου "Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης της Μυτιλήνης", που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου".
Θάλεια Κυριακοπούλου, Αρχαιολόγος