Το μνημείο των Πτολεμαίων στην Ολυμπία
Κατά την ταραγμένη περίοδο των Διαδόχων που ακολούθησε το θάνατο του Μ.Αλεξάνδρου (323 π.Χ.) και τις διαμάχες τους για την κυριαρχία της Ελλάδος, η νέα δυναστεία των Πτολεμαίων, με έδρα της την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, προχωρά γύρω στα 270 π.Χ. στην ανέγερση μνημείου μπροστά στην Στοά της Ηχούς.

Με σκοπό την προβολή των ηγετών της στη συνείδηση των προσκυνητών του ιερού της Ολυμπίας κατασκευάζεται κρηπίδα ? πόδιο μήκους περίπου 20μ. και πλάτους 4μ., και στις γωνίες της ανεγείρονται δύο ιωνικοί κίονες ύψους περίπου 9μ., όπου τοποθετήθηκαν, αντίστοιχα, τα αγάλματα του Πτολεμαίου Β΄ Φιλάδελφου και της αδελφής και συζύγου του Αρσινόης. Το τιμητικό αυτό ανάθημα, ένα από τα λαμπρότερα του είδους του, αφιέρωσε ο διοικητής του Αιγυπτιακού στόλου Καλλικράτης στο ιερό του Διός, προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους, στην υπηρεσία του οποίου βρισκόταν.

Από τις πρόσφατες έρευνες στο ιερό προέκυψαν ενδείξεις, που υποδεικνύουν τη δυναστεία των Πτολεμαίων, και μάλιστα τον ίδιο τον Πτολεμαίο Β΄, ως ευεργέτη-χορηγό της Παλαίστρας, στη δυτική πλευρά του ιερού.

Τον Απριλίο του 2017 εγκαινιάστηκε ο αναστηλωμένος βόρειος κίονας του αναθηματικού μνημείου των Πτολεμαίων, έργο που ολοκληρώθηκε χάρη στην άριστη συνεργασία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI) Αθηνών με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, έπειτα από την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Regula Pestalozzi
Κωνσταντίνος Β. Αντωνόπουλος, Αρχαιολόγος