ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Ηράκλεια (τέως Μπρούμα) Αρχαίας Ολυμπίας είναι μονόχωρη ξυλόστεγη βασιλική, η οποία βάσει επιγραφής κτίστηκε το 1866. Ανατολικά απολήγει σε ημικυκλική αψίδα, που εξωτερικά κοσμείται με διπλή σειρά τυφλών αψιδωμάτων. Στο εσωτερικό του ναού, ο οποίος αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της εκκλησιαστικής τέχνης του 19ου αιώνα στην Ηλεία, διατηρείται ξυλόγλυπτη οροφή με ουρανία, ξυλόγλυπτο τέμπλο, φορητές εικόνες ιδιαίτερης τεχνοτροπίας, ενώ οι πλάγιοι τοίχοι είναι αγιογραφημένοι με ολόσωμες μορφές αγίων. Σύμφωνα με επιγραφές εικόνων και μαρτυρίες συμβολαιογραφικών εγγράφων μεγάλο μέρος της εικονογράφησης θεωρείται ότι είναι έργο του αγιογράφου Θεοκλήτου Τσαλπατούρου από τον Πύργο.
Αθανασία Ράλλη, αρχαιολόγος