Άποψη του τεμένους από νότια-νοτιοδυτικά
Το Γενί τζαμί (=νέο τέμενος) αποτελεί το μοναδικό πλήρως σωζόμενο οθωμανικό τέμενος στην Έδεσσα. Πρόκειται για κτήριο διαστάσεων 15Χ20μ. και ύψους 16μ. με επιμελημένες αναλογίες. Διαθέτει τετράγωνη αίθουσα προσευχής με ημισφαιρικό τρούλο, ο οποίος καλύπτεται από φολιδωτά κεραμίδια. Στη βόρεια όψη εφάπτεται ανοικτό κιονοστήρικτο προστώο με τρεις χαμηλούς τρουλίσκους με αντίστοιχη κάλυψη, ενώ στη βορειοδυτική γωνία ο υψίκορμος μιναρές. Διαθέτει δε, συνολικά, τριάντα τρία παράθυρα, τα οποία διαχέουν άπλετο φως στο εσωτερικό.

Εσωτερικά, στον νότιο τοίχο διατηρείται η κόγχη προσευχής, καθώς και δύο ξύλινοι, τετράγωνοι εξώστες στις γωνίες, η πρόσβαση στους οποίους επιτυγχάνεται μέσω κλιμάκων που ανοίγονται στο πάχος του τοίχου. Μακρύς ξύλινος εξώστης, ο οποίος, σήμερα, δεν σώζεται, εφαπτόταν κατά μήκος του βόρειου τοίχου, όπως συνάγεται από ανάλογες κλίμακες πρόσβασης, που οδηγούσαν σ? αυτόν, αλλά και στον μιναρέ.

Στο εσωτερικό διατηρείται και η ζωγραφική διακόσμηση του τρούλου, η οποία οργανώνεται σε ακτινωτή διάταξη. Τριγωνικά διάχωρα κοσμούνται από επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά σχήματα και φυτικά μοτίβα, αστέρια με ημισελήνους και καρδιόσχημες αχιβάδες, στοιχεία που ανήκουν στο καλλιτεχνικό λεξιλόγιο του 19ου αιώνα. Περιφερικά, στη βάση του τρούλου, αποτυπώνονται αποσπάσματα από το Κοράνι.

Το μνημείο, με βάση τις γνωστές πηγές -αναφέρεται από τον τούρκο περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή το έτος 1668-, καθώς και μορφολογικά χαρακτηριστικά, μπορεί να χρονολογηθεί στα μέσα του 17ου αιώνα.
Γ. Σταλίδης, αρχαιολόγος