Η μνημειακή είσοδος του Παπαφείου
Ο Ιωάννης Παπάφης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1792 κι ενώ έζησε στη Σμύρνη, στην Αλεξάνδρεια και κυρίως στην Μάλτα, όπου και πέθανε το 1886, δεν ξέχασε ποτέ τη γενέτειρά του. Με δικό του κληροδότημα ανεγέρθηκε το μεγαλοπρεπές αυτό κτίριο (1894-1903) περιτριγυρισμένο από έναν πευκόφυτο περίβολο. Επιθυμία του ήταν η ίδρυση και συντήρηση ενός Ορφανοτροφείου Αρρένων με την ονομασία «Μελιτεύς». Τα σχέδια του κτιρίου εκπονήθηκαν από τον αρχιτέκτονα τον Ξενοφώντα Παιονίδη. Η κάτοψή του σε σχήμα Ε, παρέπεμπε στον συμβολισμό της Ελεύθερης Ελλάδας. Το ορφανοτροφείο παράλληλα με την διαμονή εξασφάλιζε και τεχνική εκπαίδευση στα ορφανά (ραπτική, ξυλουργική, υποδηματοποιΐα, επιπλοποιΐα, ηλεκτρολογία, σιδηρουργία, μηχανουργική). Γενιές θεσσαλονικιών αρρένων έζησαν στο κατώφλι του και έμαθαν μια τέχνη για να κερδίζουν τη ζωή τους. Κατά καιρούς μετατράπηκε σε νοσοκομείο. Σήμερα λειτουργεί ως Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Θεσσαλονίκης.