Άποψη της πλατείας Αριστοτέλους
Στην μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που κατέστρεψε το κέντρο της Θεσσαλονίκης οφείλουμε την διάνοιξη της κεντρικής αυτής πλατείας. Η πλατεία Αριστοτέλους, ιστορικό και ταυτόχρονα ζωτικό τμήμα της πόλης, αποτέλεσε τον κεντρικό άξονα κατά τον ανασχεδιασμό της πόλης από τον Εrnest Hebrard. Η αρχιτεκτονική των όψεων εμπνέεται από ευρωπαϊκά ή αποικιακά πρότυπα, αλλά και νεοβυζαντινές τάσεις στον επιμέρους διάκοσμο των κτιρίων. Οι επιβεβλημένες όψεις (1923) αποτελούν ένα σπάνιο δείγμα υλοποίησης προγραμματισμένης αρχιτεκτονικής. Τα κτίρια υλοποιήθηκαν ανάμεσα στις δεκαετίες 1930-60 με αρκετές τροποποιήσεις κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Χάρη στον προσεγμένο προσανατολισμό της η πλατεία προσφέρει μια σαγηνευτική θέα προς τον Όλυμπο.