Άποψη του κτηρίου
Η βίλλα Αλλατίνι, σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli, οικοδομήθηκε πριν το 1888 ως εξοχική κατοικία του Κάρολου Αλλατίνι, κοντά στους μύλους Αλλατίνι. Οι Αλλατίνι ήταν μαζί με τους Μοδιάνο, μία από τις πιο ισχυρές επιχειρηματικά οικογένειες της πόλης. Ήταν η μεγαλύτερη και πολυτελέστερη από τις επαύλεις της περιοχής των Εξοχών. Το κτίριο βρίσκεται στο μέσο μιας ιδιαίτερα μεγάλης αυλής και χαρακτηριστικό του είναι η χρήση πλίνθων στις όψεις. Κατά το 1909-12 εξορίστηκε και διέμεινε στην έπαυλη ο Σουλτάνος Αβδούλ-Χαμίτ μετά την Επανάσταση των Νεοτούρκων. Το 1926 και για ένα μόνο χρόνο στέγασε το νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Από το 1979 και μετά στεγάζει υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και σήμερα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.