Εσωτερικό του τάφου
Ανατολικό νεκροταφείο Πέλλας. Αρχές 3ου αι. π.Χ. Βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του σύγχρονου οικισμού της Πέλλας. Με συνολικό μήκος Α-Δ 5,5μ. και πλάτος 3,5 μ., έχει εσωτερικό ύψος 3 μ. και καλυπτόταν από οριζόντια οροφή, σχηματισμένη από 8 επιμήκεις καλυπτήριες πλάκες. Το μεγαλύτερο μέρος του τάφου είχε χτιστεί μετά από τη λάξευση του φυσικού βράχου της περιοχής, ο οποίος σχηματίζει και το δάπεδο του θαλάμου, επιχρισμένος με υπόλευκο κονίαμα.

Μοναδικό για αρχαίο ταφικό μνημείο είναι το θέμα της σύνθεσης με απεικόνιση έξι φιλοσόφων. Η ζωγραφική αυτή διακόσμηση, που σχετίζεται με τις παραστάσεις συγκεντρώσεων πνευματικών ανθρώπων σε μεταγενέστερα έργα, εμπνευσμένα από πρωτότυπο του 4ου αι. π.Χ., εναρμονίζεται με το υψηλό πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο της μακεδονικής πρωτεύουσας. Το ενδιαφέρον των Μακεδόνων για τις επιστήμες όπως η αστρονομία ήταν διαδεδομένο στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια και είναι γνωστό ότι ο Άρατος ο Σολεύς έγραψε το σημαντικό κοσμολογικό έργο του «Φαινόμενα» στην αυλή του Αντίγονου Γονατά, στην Πέλλα των μέσων του 3ου αιώνα π.Χ.
Αλ. Σκίτσα, αρχαιολόγος