ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Μονή Χρυσοσκαλίτισσας βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη της Κρήτης σε απόσταση 75 χιλ από την πόλη των Χανίων. Η μονή είναι κτισμένη πάνω σε απόκρημνο βράχο κοντά στην θάλασσα, και κατά την παράδοση το τελευταίο από τα 98 σκαλοπάτια που είχε ήταν χρυσό. Στην θέση της σημερινής μονής υπήρχε παλαιοτέρα κοινοβιακή μονή του Αγ. Νικολάου, η οποία δεν είναι γνωστό ποτέ και πως ερημώθηκε.

H ίδρυση της σημερινής Μονής τοποθετείται στην περίοδο μετά το 1855 όταν εγκαταστάθηκε εκεί ο μοναχός Μονασσής Γλυνιάς ο οποίος ανακαίνισε την μονή και έκτισε νέα κελιά, αποθήκες και ξενώνα. Το Μάϊο του 1894 ξεκίνησε η ανοικοδόμηση του σημερινού ναού ο οποίος εγκαινιάστηκε το ίδιο χρόνο, και είναι αφιερωμένος στην κοίμηση της Θεοτόκου. Ωστόσο κατά την δεκαετία του 1960 σημειώθηκε μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα η οποία καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την σημερινή μορφή του μοναστηριακού συγκροτήματος.

Τμήματα της Μονής αποκαταστάθηκαν, καθώς οι εργασίες εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης: ΕΣΠΑ 2007-2013, επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013».
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

Χατζηγιάννης-Μέξης