Άποψη της μονής από τη θάλασσα
Η μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πανορμίτη Σύμης λειτουργεί ως μοναστηριακό συγκρότημα. Εκτός από το καθολικό διαθέτει κελλιά, τράπεζα, ξενώνες, μαγειρείο, βιβλιοθήκη, σκευοφυλάκιο, κοιμητήριο, μουσείο και αίθουσες υποδοχής, βοτσαλωτή αυλή. Μαρτυρίες υπάρχουν για τη μονή από την περίοδο της Ιπποτοκρατίας. Καταστράφηκε στα μέσα του 18ου αι. και ανοικοδομήθηκε το 1783. Η μονή έχει ενεργό δράση στην επανάσταση του 1821 ενισχύοντας τον αγώνα χρηματικά. Το καθολικό, μονόχωρο, στεγασμένο με νευρωτά σταυροθόλια, καλύπτεται με τοιχογραφίες των αδελφών Καρακωστή το 1783. Το τέμπλο κατασκευάστηκε το ίδιο έτος από τον Μαστροδιάκο Ταλιαδούρο, ενώ η εικόνα του Πανορμίτη επαργυρώθηκε το 1724. Στη βιβλιοθήκη περιλαμβάνονται 14 χειρόγραφα του 16ου αι. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί εκκλησιαστικό και λαογραφικό μουσείο.
Ελένη Παπαβασιλείου, αρχαιολόγος