Γενική άποψη οικίας
Η οικία Ν είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα σπίτια του νεολιθικού οικισμού Διμηνίου. Αποτελείται από ένα μεγάλο μονόχωρο δωμάτιο με είσοδο στα ανατολικά. Οι μικρές διαφορές των θεμελίων κατά μήκος των μακριών πλευρών του κτιρίου, καθώς και τα τρία διαφορετικά επίπεδα στα οποία σώζονται τρεις διαφορετικές εστίες, δείχνουν ότι η οικία αυτή ανακαινίστηκε τρεις τουλάχιστον φορές. Η πρώτη εστία βρίσκεται αμέσως μετά την είσοδο και είναι ορθογώνια με πήλινο περιχείλωμα. Η δεύτερη εστία βρίσκεται σε λίγο υψηλότερο επίπεδο, στο μέσο περίπου της νότιας πλευράς και είναι χτισμένη με λίθινο υπόβαθρο πάνω στο οποίο σώζεται ένα στρώμα πηλού που φέρει έντονα ίχνη καύσης. Η τρίτη εστία είναι αυτή που βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία της οικίας σε υψηλό επίπεδο επίχωσης. Eίναι κατασκευασμένη από παχύ στρώμα πηλού και δίπλα της βρέθηκε τοποθετημένο, κάτω από το δάπεδο, ένα μονόχρωμο πήλινο αγγείο που περιείχε τα καμένα οστά ενός νηπίου και για τον λόγο αυτό ονομάστηκε Οικία Ν.Κατά μήκος της ανατολικής της πλευράς υπάρχουν δύο εσωτερικές λίθινες αντηρίδες. Ο χώρος ανάμεσα από τις αντηρίδες ορίζονταν με όρθιες πέτρες και αποτελούσε ένα αποθηκευτικό χώρο. Στη δυτική πλευρά υπάρχει μια μικρή αποθήκη που ορίζεται μ' ένα λεπτό λίθινο τοιχίο και φέρει εσωτερική επάλειψη πηλού. Στο εσωτερικό της βρέθηκαν ακέραια πιθάρια με απανθρακωμένους καρπούς όπως σιτάρι και άλλα δημητριακά, καθώς και μία γραπτή φιάλη με απανθρακωμένα σύκα τα οποία έφεραν μία οπή για να κρεμαστούν και να αποξηρανθούν. Επίσης στο εσωτερικό της Οικίας Ν βρέθηκαν αρκετά ανθρωπόμορφα ειδώλια, πήλινα και μαρμάρινα, αρκετή ποσότητα κεραμικής που ανήκει σε αγγεία καθημερινής χρήσης, μονόχρωμα και γραπτά αγγεία, καθώς και πήλινα σφονδύλια, μερικά από τα οποία ήταν διακοσμημένα με εγχάρακτη τεχνική.
Στ. Αλεξάνδρου, αρχαιολόγος