Γενική άποψη
Ο ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου βρίσκεται μέσα στα όρια του παλαιού οικισμού της κοινότητας Κλοκωτός Τρικάλων. Ο λόφος στις παρυφές του οποίου κτίστηκε ο ναός διατηρεί υπολείμματα αρχαίων και βυζαντινών τειχών, που θεωρούνται ότι ανήκουν στην ακρόπολη της αρχαίας Φαρκαδόνας.

O ναός είναι ένα δρομικό, ξυλόστεγο, κτίσμα το οποίο βάσει των μορφολογικών και των κατασκευαστικών στοιχείων του ανάγεται στα τέλη του 13ου αι. Ο κυρίως ναός στην δυτική και νότια πλευρά του περιβάλλεται από μεταγενέστερη ευρύχωρη και ψηλή στοά, η οποία καλύπτει ολόκληρο σχεδόν το ύψος του ναού.

Το εσωτερικό του ναού κοσμούν τοιχογραφίες του 1735. Στα μέσα του 18ου αι. τοποθετείται και η κατασκευή του ξυλόγλυπτου τέμπλου του ναού.
Κρυστάλλω Μαντζανά, αρχαιολόγος