ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στη θέση Άγιος Γεώργιος-Γραδού Σκάλας, σώζονται τα οικοδομικά λείψανα αρχαίου τεμένους, το οποίο συγκροτείται από αρχαϊκό δωρικό περίπτερο ναό, στωικό οικοδόμημα και τμήμα περιβόλου

Ο ναός ανακαλύφθηκε το 1812 από το διοικητή του νησιού Charles Philippe de Bosset. Ανασκαφές διενήργησαν το 1960 ο Σπ. Μαρινάτος, το 1969 ο Π. Καλλιγάς και το 2001 ο Α. Σωτηρίου.

Η ίδρυση του τεμένους ανάγεται στις αρχές του 6ου αι. π.Χ. και είχε διάρκεια ζωής πιθανώς ως τον 4ο αι. π.Χ. Ο περίβολος, διατηρείται σε μήκος 5,70μ. στα ΝΔ του στωικού οικοδομήματος. O ναός, διαστάσεων 34,44μ.x13,10μ. είναι δωρικός περίπτερος, με πρόδομο, επιμήκη σηκό και οπισθόδομο και διατηρείται στο επίπεδο θεμελίωσης. Σε απόσταση 8,50μ. νότια του ναού, σώζονται, σε μήκος 30,55μ. και πλάτος 8,90μ., τα θεμέλια πέντε ή έξι χώρων της στοάς. Κατά μήκος της πρόσοψης προς το ναό έφερε κιονοστοιχία.

Το ιερό κατά την κλασική περίοδο ανήκε στην επικράτεια της αρχαίας πόλης?κράτους των Πρόννων. Από τα ανασκαφικά δεδομένα, δεν προέκυψαν στοιχεία ταύτισης της λατρευόμενης θεότητας και δεν εντοπίστηκε ο βωμός. Δίπλα στο ιερό αναγέρθηκε, πιθανώς το 1812, το εξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου και αναφέρεται η ύπαρξη ενός ακόμα παλαιότερου χριστιανικού ναού.

Η θέση του στο νότιο άκρο του νησιού έπαιζε καίριο ρόλο για τη ναυσιπλοΐα και αποτελούσε σημαντικό σταθμό, για όσους ταξίδευαν στο Ιόνιο και τη Σικελία. Ο δωρικός ναός της Σκάλας αποτελεί το σημαντικότερο, μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο ναϊκό οικοδόμημα του νησιού.

Το έργο «Ανάδειξη-ανάπλαση αρχαϊκού ναού Σκάλας Κεφαλονιας» προϋπολογισμού 415.690? εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013 και στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα-Πελοπόννησος-Ιόνιοι Νήσοι». Υλοποιήθηκε απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας (πρώην ΛΕ΄ Eφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) από 10-12-2012 έως 31-12-2015. Σκοπός του έργου ήταν η διάσωση, η προστασία και η οργάνωση σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου τεμένους. Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποψίλωσης, καθαρισμού και αποχωμάτωσης του χώρου, πλήρης φωτογραφική, σχεδιαστική και τοπογραφική αποτύπωση, κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης του δυτικού πρανούς και αποστραγγιστικού δικτύου ομβρίων, περίφραξη, φύτευση του χώρου, διαμόρφωση πλατώματος συγκέντρωσης, εναπόθεσης και θέασης διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, αεροφωτογράφηση, κατασκευή διαδρομών επισκεπτών προσβάσιμων και από ΑμεΑ, τοποθέτηση καθίσματος, ενημερωτικών πινακίδων και πινακίδων οδοσήμανσης, καθώς και έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, αρχαιολογικού οδηγού και εντύπων για άτομα με προβλήματα όρασης.
ΕΦ.Α.ΚΕΦ