ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στη θέση Άγιος Γεώργιος-Γραδού Σκάλας, σώζονται τα οικοδομικά λείψανα αρχαίου ιερού, το οποίο συγκροτείται από αρχαϊκό δωρικό περίπτερο ναό, στωικό οικοδόμημα και τμήμα περιβόλου, που ορίζει το τέμενος.

Η ίδρυσή του ανάγεται στις αρχές του 6ου αι. π.Χ. και είχε διάρκεια ζωής πιθανώς ως τον 4ο αι. π.Χ. Ο περίβολος, διατηρείται σε μήκος 5,70μ. στα ΝΔ του στωικού οικοδομήματος. O ναός, διαστάσεων 34,44μ.x13,10μ. είναι δωρικός περίπτερος, με πρόδομο, επιμήκη σηκό και οπισθόδομο ή άδυτο. Διατηρείται στο επίπεδο θεμελίωσης. Σε απόσταση 8,50μ. νότια του ναού, σώζονται, σε μήκος 30,55μ. και πλάτος 8,90μ., τα θεμέλια πέντε ή έξι χώρων στωικού οικοδομήματος. Κατά μήκος της πρόσοψης προς το ναό έφερε κιονοστοιχία.

Το ιερό κατά την κλασική περίοδο ανήκε στην επικράτεια της αρχαίας πόλης-κράτους των Πρόννων. Από τα ανασκαφικά δεδομένα, δεν προέκυψαν στοιχεία ταύτισης της λατρευόμενης θεότητας και δεν εντοπίστηκε ο βωμός. Δίπλα στο ιερό αναγέρθηκε, πιθανώς το 1812, το εξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου και αναφέρεται η ύπαρξη ενός ακόμα παλαιότερου χριστιανικού ναού. Ο δωρικός ναός της Σκάλας αποτελεί το σημαντικότερο, μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο ναϊκό οικοδόμημα του νησιού.
Δρ Γρηγόριος Γρηγορακάκης, Προϊστάμενος ΕΦΑΚΕΦΙ
Ελένη Παπαφλωράτου, Αρχαιολόγος (Msc) Προϊσταμένη ΤΠΚΑΜ ΕΦΑΚΕΦΙ