'Αποψη του ναού από δυτικά
Ο ναός της Αγίας Τριάδας Δρακότρυπας αποτελούσε το καθολικό της διαλυμένης σήμερα ομώνυμης σταυροπηγιακής μονής. Είναι κτισμένος σε μια πλαγιά των Αγράφων, σε απόσταση 4 χλμ. νοτιοδυτικά του οικισμού της Δρακότρυπας. Το μοναστήρι σύμφωνα με τις πηγές κτίστηκε το 1742 στη θέση παλαιότερου μοναστηριού που κάηκε και το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Προκόπιο. Η μονή πρέπει να έπαιξε σημαντικό πολιτιστικό ρόλο στην περιοχή καθώς διέθετε μεγάλη βιβλιοθήκη. Αποτέλεσε επίσης κατάλυμα ή καταφύγιο για τους Έλληνες, ένοπλους ή μη, κατά την περίοδο της Επανάστασης.

Το καθολικό της μονής είναι ένας αγιορείτικου τύπου ναός (σύνθετος τετρακιόνιος σταυροειδής με χορούς), με νάρθηκα-λιτή στη δυτική πλευρά του. Εσωτερικά ο ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες τις οποίες φιλοτέχνησε το 1758 ο ζωγράφος Θεόδωρος, ιερέας από την Αγιά Λαρίσης. Το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού κατασκευάστηκε το 1744.
Ελένη Τσιμπίδα, αρχαιολόγος

Δημιουργοί