Άποψη του ναού από ανατολικά
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην πλατεία της ιστορικής κοινότητας της Ρεντίνας. Από επιγραφή του 1662 γνωρίζουμε ότι στον χώρο προϋπήρχε ο ναΐσκος των αγίων Γεωργίου και Δημητρίου, και σε επαφή με αυτόν κτίσθηκε αργότερα ο μεγάλος τρίκογχος ναός του Αγίου Γεωργίου, που αγιογραφήθηκε το 1719, ενώ ο παλιός ναός ενσωματώθηκε ως παρεκκλήσιο στο νότιο τμήμα του. Κατά μήκος της βόρειας πλευράς του ναού αναπτύσσεται το εκκλησιαστικό μουσείο της Ρεντίνας, όπου έχουν συγκεντρωθεί σύνολα τέμπλων, εικόνες, ιερά κειμήλια και παλαίτυπα από άλλους ναούς της Ρεντίνας. Στο μουσείο έχουν μεταφερθεί και οι περισσότερες εικόνες του τέμπλου του παρεκκλησίου του Αγίου Δημητρίου, έργα σύγχρονα της τοιχογράφησής του, που μπορούν να αποδοθούν, όπως και η τελευταία, στο συνεργείο του ζωγράφου Ιωάννη, του τοιχογράφου της μονής Ρεντίνας.

Το 1789 ο φημισμένος προεστός της Ρεντίνας Δημήτριος Τσολάκογλου αφιέρωσε νέο τέμπλο που βρίσκεται μέχρι σήμερα στη θέση του στο ναό. Από τις έξι εικόνες του προηγούμενου τέμπλου, οι δύο προσαρμόστηκαν μαζί με τις εικόνες- αφιερώματα του Τσολάκογλου στο τέμπλο του 1789, στη ζώνη των δεσποτικών, ενώ οι υπόλοιπες μεταφέρθηκαν στο μουσείο. Ο καλλιτέχνης του παλαιού τέμπλου του Αγίου Γεωργίου παρουσιάζει κάποια εξάρτηση από το έργο του Ιωάννη της μονής Ρεντίνας και μπορεί να υπήρξε μαθητής του. Από τον ξυλόγλυπτο εξοπλισμό του ναού ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης η ξυλόπηκτη οροφή, το κιβώριο, τα προσκυνητάρια, ο δεσποτικός θρόνος και τα διακοσμημένα με φίλντισι αναλόγια.

Αφιερώματα του Δ. Τσολάκογλου αποτελούν και οι εικόνες του τέμπλου στο παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου.
Ελένη Τσιμπίδα, αρχαιολόγος