Κάτοψη της Νότιας Στοάς
Η νότια στοά αποτελούσε το νότιο όριο του ιερού της Ολυμπίας, καιή ταν η κύρια είσοδός του από την πλευρά αυτή. Βρίσκεται νότια του βουλευτηρίου, έξω από τον περίβολο της ιεράς Άλτεως. Κατασκευάσθηκε περίπου την ίδια εποχή με τη στοά της Ηχούς, γύρω στο 360-350 π.Χ. και διατηρήθηκε σε χρήση για αρκετούς αιώνες.

Η στοά είναι κτισμένη από ντόπιο κογχυλιάτη λίθο, ενώ για την κρηπίδα της έχει χρησιμοποιηθεί μάρμαρο. Το μήκος της ήταν περίπου 80 μ. και το βάθος της έφθανε τα 13,50 μ. Η κύρια όψη της ήταν η νότια, προς την πλευρά του ποταμού Αλφειού. Η εξωτερική κιονοστοιχία της στοάς περιβάλλει τις τρεις πλευρές της, με έξι δωρικούς κίονες σε κάθε στενή πλευρά και τριάντα τέσσερις δωρικούς κίονες στη νότια. Στο μέσον της πρόσοψης δημιουργείται ένα είδος πρόπυλου, με βάθος περίπου 7 μ., το οποίο δίνει στην κάτοψη της στοάς σχήμα Τ. Το πρόπυλο έχει έξι δωρικούς κίονες στην πρόσοψη και από τρεις σε κάθε πλευρά. Στο εσωτερικό του κτηρίου υπήρχε μία δεύτερη, κορινθιακή κιονοστοιχία, αποτελούμενη από δεκαεπτά κίονες.

Τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι το μνημείο δεν ήταν ορατό από την πυκνή βλάστηση, πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί σε μεγάλη έκταση, κατά τη διάρκεια των οποίων αποκαλύφθηκε η κάτοψη της στοάς σε όλο το μήκος της.Μικρό τμήμα της στα δυτικά δεν έχει ερευνηθεί. Μπροστά στο μνημείο, δημιουργήθηκε νέα διαδρομή, για καλύτερη πρόσβαση των επισκεπτών και τοποθετήθηκε πινακίδα με πληροφοριακό υλικό.
Ολυμπία Βικάτου, αρχαιολόγος