Άποψη της οικίας
Η οικία Πυρσινέλλα είναι ένα από τα τελευταία αρχοντικά που σώζονται στα Ιωάννινα. Είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Ιωαννιτών, που προέρχεται από κληροδότημα του ιδιοκτήτη, Β. Πυρσινέλλα, ο οποίος υπήρξε και δήμαρχος της πόλης. Η οικία βρίσκεται στην καρδιά του παλιού εμπορικού κέντρου της πόλης (στη συμβολή των οδών Αραβαντινού και Παπάζογλου, απέναντι από την Καπλάνειο Σχολή). Το παλιό αρχοντικό κάηκε το διάστημα 20-24 Αυγούστου 1820, όταν ο Αλή Πασάς πυρπόλησε την πόλη. Το σημερινό αρχοντικό κτίστηκε πάνω στα παλιά ερείπια. Ο ίδιος ο Β. Πυρσινέλλας αναφέρει ως ημερομηνία κτίσης το 1840.

Η οικία χρησιμοποιήθηκε στην πρόσφατη ιστορική περίοδο ως κέντρο διαφόρων οργανώσεων με την επωνυμία "Φοιτητικός Σύλλογος". Σήμερα λειτουργεί σαν εκθεσιακό κέντρο.

Η οικία, κλασσικό μνημείο, έκτασης περίπου 200 τ.μ., είναι τριώροφη. Στο ισόγειο και στον 1ο όροφο ακολουθεί το οξυγώνιο σχήμα που έχει το οικόπεδο. Ο 2ος όροφος προεκτείνεται έξω από την οικοδομική γραμμή με σαχνισιά. 'Ολο το κτίριο καλύπτεται από στέγη με βυζαντινά κεραμίδια.

Μετά την αναστήλωση της από το Δήμο Ιωαννιτών οι αίθουσες της φιλοξενούν εκθέσεις, σεμινάρια, προβολές, διαλέξεις, συζητήσεις κ.λ.π.
Σ. Κούτρα, σχεδιάστρια