Γενική άποψη του χώρου
Το χωριό Κράσι απέχει από το Ηράκλειο περίπου 47 χλμ. Βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του όρους Σελένα (1559 μ. υψόμετρο) στη νότια άκρη μικρού οροπεδίου. Στο υψηλότερο σημείο του χωριού υπάρχει ένα μεγάλο υδραγωγείο η «Μεγάλη Βρύση» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι κάτοικοι με άφθονα νερά, που υδρεύει το χωριό και αρδεύει μεγάλη περιοχή του οροπεδίου. Το υδραγωγείο κτίστηκε το 1890 όπως μαρτυρεί εντοιχισμένη επιγραφή. Πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων λιθόδμητη ορθογώνια κατασκευή η οποία αποτελείται από μία δεξαμενή με τρία τοξωτά ανοίγματα στην βορεινή πλευρά της. Τα δύο από τα ανοίγματα αυτά χρησίμευαν για το πότισμα των ζώων και για τον λόγο αυτό υπάρχουν και οι αντίστοιχες λίθινες γούρνες. Μπροστά από τη δεξαμενή και μετά τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο υπάρχει μικρή πλατεία όπου υπάρχει ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος που την σκιάζει. Την πλατεία αυτή μπροστά από το υδραγωγείο στο Κράσι είχαν επισκεφτεί πολλά καλοκαίρια ο Νίκος Καζαντζάκης με την οικογένεια Αλεξίου, ο Μάρκος Αυγέρης, ο Κώστας Βάρναλης, και άλλοι άνθρωποι των γραμμάτων.
Χρυσούλα Τζομπανάκη, αρχιτέκτων-αρχαιολόγος