Άποψη Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Λιθινών Μακρύ Γιαλού Λασιθίου
Το Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Λιθίνων Σητείας έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο γιατί πρόκειται για πολύ ενδιαφέρον κτίσμα του 1920. Το κτήριο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, είναι περίβλεπτο και δεσπόζει στον γύρω χώρο. Κατασκευάστηκε γύρω στο 1920 και χρησιμοποιήθηκε ήδη από το 1923 ως το σχολείο όλης της γύρω περιοχής. Είναι ισόγειο, λιθόκτιστο με εμβαδόν περίπου 250 τ.μ. και έχει σε κάτοψη σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση της πρόσοψης: τα δύο ακραία τμήματα είναι προωθημένα και στεγάζονται με τετράρριχτες κεραμοσκεπείς στέγες, ενώ το μεσαίο διαμορφώνεται σε εσοχή, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι πρόκειται για δύο ανεξάρτητα κτήρια τα οποία ενοποιούνται με το μεσαίο τμήμα. Αυστηροί άξονες συμμετρίας διέπουν την αρχιτεκτονική σύνθεση, ενώ οι γωνίες τονίζονται με εμφανείς ισόδομους γωνιόλιθους.
Χρυσούλα Τζομπανάκη, αρχιτέκτων-αρχαιολόγος