Άποψη Οθωμανικού Σχολείου Ιεράπετρας Λασιθίου
Το Οθωμανικό Σχολείο της Ιεράπετρας κτίσθηκε το β' μισό του 19ου αι. Πρόκειται για ισόγειο κτίσμα που στεγάζεται με δώμα. Χαρακτηριστικό στοιχείο του είναι η διαμόρφωση των τριών εισόδων που έχουν τοποθετηθεί η μία στα μέσα και οι άλλες δύο στις άκριες του αρχικού παραλληλογράμμου της κάτοψης. Από τις τρεις αυτές εισόδους η κεντρική έχει μορφολογηθεί ιδιαίτερα με στοιχεία της βενετσιάνικης και της οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Τα στοιχεία αυτά, δηλαδή γωνιακές παραστάδες που ξεκινούν με scarpa και καταλήγουν σε λαξευτά γείσα, cordone, λαξευτό υπέρθυρο με γείσο και "τύμπανο" με τούρκικες επιδράσεις, έχουν κατασκευασθεί από λαξευμένο πωρόλιθο. Από λαξευμένο πωρόλιθο έχουν επίσης κατασκευασθεί τα περιθυρώματα των ανοιγμάτων. Το κτήριο που είναι από τα σημαντικότερα της νότιας Κρήτης, έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την ιστορία της Ιεράπετρας και τις ιστορικές μνήμες των κατοίκων.
Χρυσούλα Τζομπανάκη, αρχιτέκτων-αρχαιολόγος