Άποψη Μανωλοπούλειου Δημοτικού Νοσοκομείου Πύργου
Κατασκευάστηκε το 1886 με αρχική χορηγία των οικογενειών Μανωλοπούλου και Κανδυλιέρη. Το 1902 ονομάστηκε "Μανωλοπούλειο Δημοτικό Νοσοκομείο Πύργου". Από την αρχή λειτούργησε ως νοσοκομείο. Το 1936 ανακαινίσθηκε. Επεμβάσεις, ανακαινίσεις και επισκευές έγιναν στο κτίριο τη δεκαετία του '60. Οι σεισμοί του 1993 επέφεραν εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο.

Πρόκειται για αξιόλογο κτίριο ειδικής λειτουργίας. Η οργάνωση των όψεών του είναι νεοκλασικού ρυθμού. Εικάζεται ότι είναι έργο του Τσιλλέρ.

Το μνημείο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της νεώτερης ιστορίας του Πύργου και μαζί με τα υπόλοιπα νεώτερα μνημεία συνιστούν δείγμα της πολιτιστικής και οικονομικής άνθισης της πόλης.

Το 2002 παραχωρήθηκε μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο στο ΙΚΑ, ώστε να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του στην περιοχή.
Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, αρχιτέκτων