Πρόκειται για συμμετρική τετράπλευρη κατασκευή πανταχόθεν ελεύθερη που ακολουθεί τους κανόνες ορθής δόμησης όσον αφορά στις αναλογίες, διατάσεις και πάχος στους τοίχους.

Αποτελείται από τρία επίπεδα: ημιυπόγειο υπερυψωμένο με εξωτερική πρόσβαση, ισόγειο και όροφο. Οι βλάβες που φέρει χαρακτηρίζονται από την εγκατάλειψη, την έλλειψη συντήρησης και καταπόνηση από τον σεισμό.

Κατασκευάστηκε στις αρχές του 1900 και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία. Χαρακτηρίζεται από έντονα νεοκλασικά στοιχεία. Το κτίριο καλύπτεται από τετράρριχτη κεραμοσκεπή στέγη με κεραμίδια γαλλικού τύπου.

Υπάρχει εγκριτική απόφαση για εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου. Έχει ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ με τίτλο "Μετατροπή της οικίας Τατάνη στην Αμαλιάδα σε Διαχρονικό Μουσείο Ν. Ηλείας".
Τρύφων Μαυρίκης, αρχιτέκτων