Ο ανεμόμυλος βρίσκεται σε μικρή κοιλάδα, εντός του οικισμού Ποταμιανάτα. Κτίσμα του 19ου αιώνα, είναι λιθόκτιστος, πυργόσχημος με κατακόρυφη κίνηση και περιστρεφόμενη φτερωτή, μαζί με όλη του τη στέγη (ξετροχάρης).

Αρχικά, ο ανεμόμυλος άλεθε κριθάρι και στη συνέχεια σιτάρι. Εσωτερικά χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Η εσωτερική πέτρινη σκάλα έχει μεταβλητό μήκος βαθμίδας. Η στέγη είναι ξύλινη με επικάλυψη από λαμαρίνες. Ο μηχανισμός σώζεται σε καλή κατάσταση. Λείπει η φτερωτή και το φανάρι ή ανέμη.

Ο Δήμος Πυλάρου έχει ενδιαφερθεί για την επισκευή και τη συντήρησή του, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία του για εκπαιδευτικούς και μουσειακούς σκοπούς.

Ο ανεμόμυλος γειτνιάζει με την πλατεία του οικισμού, όπου βρίσκεται το άγαλμα του Κεφαλονίτη αγωνιστή, "Μαρίνου Αντύπα".
Ρεγγίνα Ραζή - Αλεξανδράτου, αρχιτέκτων - μηχανικός