ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η πλατεία της Καμπάνας στο Αργοστόλι βιώνεται σήμερα, όπως και στο παρελθόν, στη συνείδηση των κατοίκων σαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής τους ζωής και της εμπορικής κίνησης της πόλης. Βρίσκεται σε σημείο επαφήςτων κεντρικών δρόμων Λιθοστρώτου και Σιτεμπόρων. Γραφικό απομεινάρι του πολεοδομικού ιστού του προσεισμικού Αργοστολίου, με τα φοινίκια, τη γραφική τρόμπα-αντλία νερού (αρτεσιανού), δεμένη ιστορικά με την περιπετειώδη ιστορία της ύδρευσης της πόλης. Εξακολουθεί σαν χώρος να διατηρεί άσβεστες μνήμες δεμένες με το βενετσιάνικο παρελθόν και την Αγγλοκρατία του νησιού.

Από πλατεία "Αγίου Μάρκου" μετονομάσθη σε "Ελευθερίας", όταν το 1797, με την έλευση των Δημοκρατικών Γάλλων, φυτεύθηκε το δέντρο της Ελευθερίας και κάηκε δημοσίως το "Libro d' oro" της Κεφαλονιάς.

Ανάμεσα στα 1770-1790, οι Σύνδικοι της Κοινότητας - ανωτάτη τοπική αρχή προνομιούχων-, οικοδομεί με πρόσοψη στην πλατεία, τον Πύργο του Ωρολογίου με μεγάλη καμπάνα, για να σημαίνει τις ώρες. Από τότε, η πλατεία πήρε τη λαϊκή ονομασία "Πλατεία της Καμπάνας" και τη διατηρεί επισήμως μέχρι σήμερα.

Και ο πύργος του ρολογιού συνδέθηκε με τη ζωή στην πόλη. Αρχικά τριπλασίου ύψους από τα παρακείμενα κτήρια, αποδείχθηκε αρκετά ασταθής για τη μεγάλη σεισμικότητα του νησιού. Την εποχή της Αγγλοκρατίας, το Επαρχείο φρόντιζε για τυχόν βλάβες. Στο ισόγειό του λειτούργησε η χωροφυλακή, με την προσθήκη δύο χαμηλών πτερυγών. Την ίδια εποχή, ο μηχανισμός του ρολογιού αντικαθίσταται με νεώτερον από το Λονδίνο.

Η μεγάλη καμπάνα στην κορυφή σήμαινε, εκτός από τις ώρες, συναγερμό για πυρκαγιές, στις μεγάλες εθνικές επετείους και στις μεγάλες εκλογικές επιτυχίες. Νεώτερη καμπάνα τοποθετήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, γιατί η παλιά έσπασε σε κάποια εκδήλωση. Επίσης, έγιναν προσθήκες στις πτέρυγες και αντικαταστάθηκε η σιδεριά του στηθαίου στη στέψη του πύργου με λιθόκτιστο τμήμα.

Το 1953 ο πύργος ρηγματώθηκε σοβαρά από τους μεγάλους σεισμούς και ανοικοδομήθηκε στη σημερινή του μορφή, χωρίς τα ισόγεια πτερύγιά του.

Στα τέλη του 1990, η πλατεία πλακοστρώθηκε από το Δήμο Αργοστολίου.
Ρεγγίνα Ραζή - Αλεξανδράτου, αρχιτέκτων-μηχανικός