ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Δημοτικό Νεκτροταφείο "Δράπανος" βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως Αργοστολίου, στην απέναντι ακτή, επί του δημοσίου δρόμου Αργοστολίου-Φισκάρδου, αμέσως μετά την πετρόκτιστη οδογέφυρα Δεβοσέτου. Γειτνιάζει τόσο με το νεκροταφείο Καθολικών όσο και με το Αγγλικό. Ο κοιμητηριακός ναός της Ευαγγελίστριας του Δραπάνου αποτελεί κηρυγμένο μνημείο.

Ο χώρος άρχισε να λειτουργεί ως Δημοτικό Νεκροταφείο από το 1850. Στο νεκροταφείο αντιπροσωπεύονται σχεδόν όλες οι κατηγορίες γλυπτών: απλές επιτύμβιες πλάκες με χαμηλά ανάγλυφα, στήλες με ποικιλία σχημάτων και ποιότητας, προτομές, απαιτητικές συνθέσεις, σαρκοφάγοι πλούσια διακοσμημένες, μέχρι και ένας, πιθανόν αιγυπτιακής προέλευσης, μασταμπάς.

Τα πιο αξιόλογα γλυπτά του νεκροταφείου χρονολογούνται από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα μέχρι την εποχή του μεσοπολέμου. Έχουν φιλοτεχνηθεί από σημαντικούς εκπροσώπους της νεοελληνικής γλυπτικής όπως ο Δημήτριος Φιλιππότης, ο Γεώργιος Μπονάνος, ο Ιωάννης Βιτζάρης, ο Ιάκωβος Μαλακατές, ο Γεώργιος Βρούτος, ο Ιωάννης Κουλούρης, ο Βενάρδος Σκαλκώτος και ο Ευρυπίδης Λαμπαδίνης. Πολλά ταφικά μνημεία υπογράφουν επίσης αξιόλογοι μαρμαρογλύπτες και καταξιωμένοι ντόπιοι λιθοξόοι.

Ορισμένα μνημεία παρουσιάζουν προβλήματα (από τους σεισμούς του 1953) και φθορές από την υγρασία και τη βλάστηση. Έργα συντήρησης, αναστήλωσης και καθαρισμού έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς στα γλυπτά του νεκροταφείου από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ρεγγίνα Ραζή - Αλεξανδράτου, αρχιτέκτων-μηχανικός