ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η περιοχή Κόκκινος Βράχος Ζακύνθου διακρίνεται για το ιδιαίτερο φυσικό της κάλλος και έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό μνημείο. Βρίσκεται στη συνέχεια της πόλεως Ζακύνθου και συγκεκριμένα στη νότια αρχή της απόκρημνης και ανδηροειδούς παραλίας Ακρωτήρι. Η παραλία Ακρωτήρι έχει μήκος 2,5 χιλ. και εκτείνεται από το φάρο ''Κρυονέρι'' ως την άκρη που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη νησίδα ''Τρέντα-νόβε'' ή ''Βόδι'' της Ζακύνθου. Στη νότια αρχή του Ακρωτηρίου ορθώνεται ο κατάκρημνος ως ακρωτήριο Κόκκινος Βράχος απ' όπου η θέα είναι πανοραμική.

Ο Κόκκινος Βράχος συνιστά χώρο που διασώζει πολύ ενδιαφέροντα κτίσματα, όπως τον πυργίσκο του Φάρου, την εκκλησία της Κρυονερίτισσας, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την πηγή του πόσιμου νερού, που αναφέρεται απ' τον 16ο αιώνα. Όλα είναι απολύτως εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον του "Κόκκινου Βράχου" και τη φυσιογνωμία του τόπου.

Τα παραπάνω κτίσματα είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και με τις μνήμες των κατοίκων, τόσο του νησιού όσο και όλων των Ελλήνων, αφού το φυσικό κάλλος της τοποθεσίας αυτής ενέπνευσε το Γρηγόριο Ξενόπουλο στα διηγήματά του. Μάλιστα ο συγγραφέας έγραψε και μυθιστόρημα με τίτλο ''Ο Κόκκινος Βράχος''.
Ρεγγίνα Ραζή - Αλεξανδράτου, αρχιτέκτων-μηχανικός