ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το κτήριο ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας του Δήμου Πύλου βρίσκεται μπροστά στο λιμάνι της Πύλου σε κεντρικότατο σημείο και περιβάλλεται από κήπο με ψηλό λιθόκτιστο μανδρότοιχο.

Αποτελείται από υπερυψωμένο ισόγειο και έναν όροφο, έχει κάτοψη σχήματος Γ, με τον κύριο όγκο του να έχει θέα στη θάλασσα. Τα μορφολογικά του στοιχεία είναι αξιόλογα και συνιστούν ένα ωραιότατο σύνολο νεοκλασικού ρυθμού. Τα παράθυρα είναι συμμετρικά τοποθετημένα, έχουν αναλογίες 1:2 και φέρουν κουφώματα γαλλικού τύπου, ενώ του ισογείου καλύπτονται εξωτερικά με σιδεριές. Η επίστεψη των παραθύρων του ορόφου διαμορφώνεται με τραβηχτό επίχρισμα.

Επίσης, με τραβηχτό επίχρισμα σαν διακοσμητική ταινία γίνεται ο χωρισμός του ισογείου και του ορόφου, οι γωνιακές παραστάδες και η ζώνη του κτηρίου κάτω από την κορνίζα της στέγης. Έχει μπαλκόνια με περίτεχνο μεταλλικό κιγκλίδωμα, με ξύλινο δάπεδο - το οποίο έχει σήμερα καταστραφεί - που φέρεται σε μεταλλικά φουρούσια.

Ο μικρότερος όγκος έχει την όψη του προς τη θάλασσα, το "καλοκαιρινό" καθιστικό, με τον ένα τοίχο διαμορφωμένο με ξύλινα, οριζόντια και κατακόρυφα στοιχεία και τζαμιλίκια τετραγωνικής διατομής.
Ευγενία Γατοπούλου, αρχιτέκτων