ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ιστορική μονή των Κανάλων, βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλμ. ανατολικά της Καρυάς Ολύμπου. Η ίδρυσή της, κατά τον περιηγητή Leοn Hezey ( 19ος αι.), ανάγεται στον 9ο αιώνα. Άλλες πηγές αναφέρουν πως το μοναστήρι δέχτηκε λεηλασίες σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Η παλαιότερη γραπτή μαρτυρία για την μονή απαντά σε επιγραφή του 1638, η οποία αφορά στην αγιογράφηση του μικρού ναού των Αγίων Πάντων. Από το μοναστηριακό συγκρότημα σώζονται ο οχυρωματικός περίβολος, με την τραπεζαρία στο βόρειο τμήμα του, δύο-τρία κελλιά στη βορειοανατολική πλευρά του, το αφιερωμένο στη Γέννηση της Θεοτόκου καθολικό και ένα παρεκκλήσιο, του 1684, που τιμάται στη μνήμη του Αγίου Δημητρίου. Το καθολικό της μονής που ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης θολοσκέπαστης βασιλικής, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, κτίστηκε το 1833 καταστράφηκε το 1881 και ανακαινίστηκε εκ νέου το 1883. Το μονόχωρο παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου κοσμείται με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 1696. Τοιχογραφίες σώζονται και στον ανατολικό τοίχο της τράπεζας της μονής.
Ελένη Τσιμπίδα, αρχαιολόγος