ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κτίστηκε το 1928, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζουμπουλίδη, σε ρυθμό "μεταβυζαντινό", πάνω στα θεμέλια του Διοικητηρίου που κάηκε. Το κτίριο παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς τη δομή σε κάτοψη και σε όψεις αλλά και ως προς τις προσεγμένες λεπτομέρειες και τα ακριβά κατασκευαστικά υλικά.

Στον ίδιο χώρο βρισκόταν πριν το οθωμανικό Διοικητήριο Ιωαννίνων που καταστράφηκε, μάλλον από εμπρησμό, το 1926. Το 1928, η Εθνική Τράπεζα έκτισε το σημερινό κτίριο (υποκατάστημα στο ισόγειο, οικία του Διευθυντή στον όροφο). Από το 1930 έως το 1950, χρησιμοποιείται ως υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Τότε η Εθνική Τράπεζα συγχωνεύεται με την Τράπεζα Αθηνών σε κτίριο της οδού Ανεξαρτησίας. Το 1960 παραχωρείται ώστε να στεγάσει στο ισόγειο τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη και στον όροφο φιλοξενεί τους βασιλείς, όταν επισκέπτονται τα Γιάννενα. Αργότερα, ο όροφος αποδόθηκε στο Δήμο Ιωαννίνων και μετά τη μετεγκατάσταση της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, το ισόγειο χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος.

Η Αναστήλωση, συντήρηση και διαρρύθμιση του μεγάρου έγινε με δαπάνη του Δήμου, το έτος 1988.

Σήμερα στεγάζει το δημαρχείο και χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος.