ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το κτήριο αποτελεί ένα απόλυτα συμμετρικό ορθογώνιο διαστάσεων 34 Χ 45 μ. Η είσοδος σημειώνεται με πρόπυλο με τέσσερεις κορινθιακές κολώνες και αέτωμα. Πάνω από το δώμα υπάρχει ορθογώνια υπερύψωση και καταλήγει επίσης σε αετωματική στέψη. Η αίθουσα είναι πεταλόσχημη, ιταλικού τύπου, με πλατεία, θεωρεία και εξώστες σε τέσσερα επίπεδα, συνολικής χωρητικότητας 1.300 περίπου θέσεων. Η σκηνή είναι διαστάσεων 20 Χ 14μ. με προσκήνιο και χώρο ορχήστρας. Το ύψος του πύργου σκηνής είναι 18μ. και το βάθος του υποσκηνίου 9μ. Το φουαγιέ του θεάτρου είναι διώροφο και αναπτύσσεται γύρω από το πέταλο της αίθουσας.

Η μελέτη εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμο κατά τα έτη 1881-1883. Η κατασκευή διήρκεσε από το 1884 έως το 1895. Στο θέατρο φιλοξενήθηκαν πολλοί γνωστοί ελληνικοί και ξένοι θίασοι του λυρικού και δραματικού ρεπερτορίου, καθώς επίσης και χορευτικά συγκροτήματα, μουσικά και χορωδιακά σύνολα κλπ. Το φουαγιέ φιλοξενούσε αρχικά χορούς φιλανθρωπικών συλλόγων και αργότερα εξελίχθηκε σε χώρο εκθέσεων και διαλέξεων.

Δημιουργοί
Λαζαρίμος Ιωάννης