Άποψη της κύριας (ανατολικής) όψης του κτηρίου, προς τη λεωφόρο Βασ. Όλγας
Η έπαυλη Αχμέτ Καπαντζή οικοδομήθηκε το 1893, σε παραθαλάσσιο οικόπεδο αρχικής έκτασης 4 στρεμμάτων. Αποτελείται από δύο κτήρια που συνδέονται μεταξύ τους, το κυρίως κτήριο κατοικίας και τον πύργο. Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η συμμετρική οργάνωση του εσωτερικού χώρου και των όψεων που διακρίνονται για το εκλεκτικίστικο ύφος. Πλούσιος είναι και ο αρχιτεκτονικός διάκοσμος, οι οροφογραφίες, τα ξυλόγλυπτα κ.ά.

Κτίστηκε από τον Αχμέτ Καπαντζή και αργότερα κατά διαστήματα χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Νικολάου Γερμανού, του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Παναγιώτη Δαγκλή και του Παύλου Κουντουριώτη. Περιήλθε στην κυριότητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (Ε.Τ.Ε.) και μέχρι το 1970 στεγάστηκε σε αυτό, το Ε' και Η' Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Σήμερα στεγάζεται και λειτουργεί σ'αυτό, το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας) και διοργανώνονται εκθέσεις, εκδηλώσεις λόγου και πολιτισμού.

Βενιζέλος Ελευθέριος