Ο δρόμος και η είσοδος του θολωτού τάφου.
Στη νότια πλαγιά λόφου, σε απόσταση 1 χιλιομέτρου βορειοδυτικά του χωριού Φυλακή Αποκορώνου, στη θέση «Της τρύπας τ? αρμί» ανασκάφηκε το 1981 σημαντικός θολωτός τάφος της Υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-ΙΙΙΒ (1370-1200 π.Χ.) περιόδου, ανάλογος αρχιτεκτονικά με εκείνον του Μάλεμε.

Μακρύς και στενός κατηφορικός δρόμος, λαξευμένος στο μαργαϊκό ασβεστόλιθο, μήκους 11,10 μ. και πλάτους 1,35 μ., οδηγεί σε είσοδο, ύψους 1,67 μ., πλάτους 0,90-1,06 μ. και βάθους 1,00 μ., η οποία έκλεινε με φράγμα. Από την επίχωση του δρόμου, προήλθε διάσπαρτη κεραμική, ενώ εντοπίσθηκαν ίχνη πυράς σε δύο επίπεδα.

Κάθετη πλάκα κοσμεί την πρόσοψη της θόλου πάνω από το στόμιο, χωρίς όμως να δημιουργείται ανακουφιστικό τρίγωνο από την πίσω της πλευρά. Η τοποθέτηση, ωστόσο, και των τριών πλακών του ανωφλίου σε επάλληλη κάθετη θέση ενισχύει την αντοχή του υπέρθυρου, καθιστώντας κατασκευαστικά περιττή τη χρήση του ανακουφιστικού τριγώνου.

Ο τετράγωνος σχεδόν θάλαμος, διαστάσεων 3,40 Χ 3,65 μ. εμβαδού 12,40 τ.μ. και ύψους 3,80 μ., είναι κατασκευασμένος από προσεκτικά λαξευμένους πλακοειδείς ασβεστόλιθους. Για την κατασκευή της πυραμιδοειδούς στέγης του, συγκλίνουν και οι τέσσερις πλευρές, κτισμένες με τον γνωστό εκφορικό τρόπο. Από την ανωδομή της θόλου λείπουν λίγοι λίθοι στο τμήμα της κλείδας, απ? όπου έγινε η σύληση του τάφου σε άγνωστη χρονική περίοδο.

Ο ακριβής αριθμός των ταφών δεν είναι γνωστός, παρόλο που υπολείμματα οστών βρέθηκαν διασκορπισμένα παντού. Ξεχωρίζουν τα καμένα οστά ενός τουλάχιστον ενήλικα και ενός παιδιού. Ίχνη πυράς, μαζί με καμένα οστά βοοειδούς, πιθανόν να σημαίνουν ότι είχε τελεστεί στον χώρο θυσία ζώου.

Μεταξύ των κτερισμάτων που διασώθηκαν από τη σύληση, συγκαταλέγονται χρυσοί ρόδακες περιδεραίου, χάντρες διαφόρων σχημάτων, ασημένια δακτυλίδια, 2 λίθινα σφραγιστικά δακτυλίδια, 15 σφραγιδόλιθοι και 9 περίαπτα που εικονίζουν ζώα ή αντικείμενα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα ανάγλυφα ελεφάντινα πλακίδια, το πιθανότερο ενθέσεις σε ξύλινο αντικείμενο. Περιλαμβάνουν κεφαλές κρανοφόρων πολεμιστών, σφίγγες, αιγάγρους, κιονίσκους και φυτικά θέματα. Αξιοσημείωτη είναι η εύρεση ελεφάντινης περόνης με παράσταση αγκαλιασμένων ανδρικών μορφών και δύο μικρά ολόγλυφα ανδρικά ειδώλια, καθώς και η κεφαλή τρίτου από το ίδιο υλικό.

Ελάχιστα πήλινα αγγεία συγκολλήθηκαν από το εσωτερικό του ταφικού θαλάμου, μεταξύ των οποίων αναγνωρίζονται επικασσιτερωμένη κύλικα και πυξίδα.
Ελένη Παπαδοπούλου, Αρχαιολόγος