Κρήνη του Θεαγένους
Κτίστηκε στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. Πιθανότατα στην ίδια θέση, έναν αιώνα πριν, ο τύραννος Θεαγένης είχε κτίσει μία μικρότερη κρήνη και για το λόγο αυτό είναι γνωστή ως «Κρήνη του Θεαγένους». Είχε μήκος 21μ. περίπου και πλάτος 13,69 μ.

Τη στέγη της δεξαμενής στήριζαν 35 οκτάπλευροι κίονες με δωρικά κιονόκρανα. Με ένα λεπτό θωράκιο η δεξαμενή χωριζόταν κατά μήκος σε δύο μέρη, καθένα από τα οποία τροφοδοτούνταν με ξεχωριστό αγωγό. Έτσι, ένα μέρος μπορούσε να αδειάσει για να επισκευαστεί ή να καθαριστεί χωρίς να σταματήσει η λειτουργία της Κρήνης. Στο νότιο τμήμα της, όπου ήταν η πρόσοψή της, υπήρχε το «προστώον» με 5 κίονες και η στενόμακρη λεκάνη άντλησης νερού. Η τροφοδότηση της Κρήνης γινόταν με υδρομάστευση από τη θέση Ορκός βόρεια των Μεγάρων.
Παναγιώτα Αυγερινού, αρχαιολόγος