ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το "Μηταράκικο" βρίσκεται στον Κάμπο Χίου και είναι ένα από τα σημαντικότερα κτήματα. Στο κτήμα βρίσκεται το επιβλητικό κυρίως κτίσμα, το βοηθητικό κτίσμα (ανεστάτικο), δεύτερο ισόγειο κτίσμα (ατελιέ) και το παλιό αρχοντικό, με την βοτσαλωτή αυλή που περιβάλλεται από δεξαμενή σε συνδυασμό με καθιστικό καθώς και το μαγγανοπήγαδο.

Το "Μηταράκικο" ήταν το σπίτι του ζωγράφου Γ. Μηταράκη, ο οποίος έκανε χρήση κυρίως του ισογείου κτίσματος (ατελιέ). Το κυρίως κτίσμα (ανεστάτικο) και το ατελιέ κατασκευάσθηκαν μετά το σεισμό του 1881 και μάλιστα στις αρχές του αιώνα.

Χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία (Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/ Γ/1427/19347/ 22.4.92, ΦΕΚ 328/Β/1992) τα κτίσματα, η δεξαμενή, το μαγγανοπήγαδο, ο μαντρότοιχος που περιβάλλει το κτήμα με περιβάλλοντα χώρο προστασίας το περιβόλι ιδιοκτησίας Ν. Πλατή.

Μηταράκης Γ.