Άποψη του κτηρίου της Δεξαμενής
Ένα από τα σημαντικά κτήρια, πιθανόν δημόσιου χαρακτήρα, που αποκαλύφθηκαν στον επιβλητικό λόφο ''Μεγάλη Ράχη'' και ανήκουν στην αρχαία πόλη της Αιανής, είναι το μεγάλο οικοδόμημα με μια δεξαμενή στο μέσο του. Το κτήριο βρίσκεται στο νότιο κορυφαίο χώρο του λόφου, όπου ανιχνεύθηκαν τα λαξεύματα που έγιναν πάνω στο φυσικό βράχο για τη θεμελίωση των τοίχων. Πρόκειται για ένα σχεδόν ορθογώνιας κάτοψης κτίσμα, στην αυλή του οποίου ανασκάφηκε μεγάλη κυκλική δεξαμενή. Η αυλή του κτηρίου ήταν στρωμένη με βότσαλα, κάθετα τοποθετημένα κεραμιδάκια και κουρασάνι (κονίαμα από τριμμένο κεραμίδι, άμμο και ασβέστη).

Η κυκλική δεξαμενή διαθέτει βάθος 8,5 μ., ενώ στο κατώτερο τμήμα της και σε ύψος περίπου 2 μ. σώζεται η αρχική της μορφή. Η δεξαμενή κατασκευάστηκε μέσα σε πορώδη ασβεστολιθικό βράχο, ο οποίος είναι μαλακός και σπάει εύκολα. Για μεγαλύτερα στεγανότητα και στερεότητα τοποθετήθηκε μια στρώση από γωνιόλιθους και ακανόνιστες πέτρες πάνω στα τοιχώματα του μαλακού βράχου. Ακολούθησε μια επιπλέον στρώση από μακρόστενα τούβλα με συνδετικό κονίαμα. Ο πυθμένας και η στενή εσωτερική πλευρά των τούβλων καλύφθηκαν με παχύ στρώμα κονιάματος από τριμμένο κεραμίδι, άμμο και ασβέστη. Η κάτω διάμετρος της δεξαμενής είναι 4,5 μ., ενώ η διάμετρος στο πάνω τμήμα της, όπου λείπουν η ενδιάμεση στρώση από γωνιόλιθους και τούβλα, είναι 6,5 μ.

Η δεξαμενή αυτή πιθανότατα βοηθούσε στην υδροδότηση της πόλης με την περισυλλογή του βρόχινου νερού. Στο συμπέρασμα αυτό οδήγησαν τα αυλάκια-αγωγοί με κοιλότητες για φιλτράρισμα, που διατηρήθηκαν στις τρεις πλευρές της αυλής, καθώς και οι πηλοσωλήνες που αποκαλύφθηκαν στον ίδιο χώρο. Ο πυθμένας της δεξαμενής έδωσε πλήθος ευρημάτων. Πολλές πήλινες υδρίες και οινοχόες βρέθηκαν εκεί μαζί με δύο χάλκινες οινοχόες και έναν χάλκινο καδίσκο, που χρησίμευαν μάλλον για την άντληση του νερού. Τα νεότερα αγγεία χρονολογούνται στον 2ο αι. π.Χ. και δίνουν έτσι τον ''terminus ante quem'', δηλαδή το κατώτερο χρονολογικό όριο για τη χρήση της δεξαμενής.

Η δεξαμενή μετά το πέρας της ανασκαφής έχει καλυφθεί με στέγαστρο για την καλύτερη προστασία του, ενώ τα ευρήματα από τη δεξαμενή εκτίθενται στο Μουσείο της Αιανής.