ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σε χαμηλότερα πλατώματα του λόφου ''Μεγάλη Ράχη'' αποκαλύφθηκαν διάφορες ιδιωτικές κατοικίες και άλλα κτήρια, που δίνουν μια εικόνα για την ζωή των κατοίκων της αρχαίας Αιανής. Καθώς όμως η προσφερόμενη έκταση πάνω στο λόφο είναι μικρή, έχουν παρατηρηθεί διαδοχικές οικοδομικές φάσεις με παλιότερους τοίχους που ξαναχρησιμοποιούνται η με την πρόσθεση καινούργιων πάνω στην επίχωση προγενέστερων σπιτιών. Οι οικίες χωρίζονται με μεσοτοιχίες και στενά δρομάκια, όπου κατέληγαν και οι αποχετευτικοί αγωγοί. Οι ιδιωτικές οικίες ήταν χτισμένες με αργολιθοδομή, διαθέτουν δάπεδα από χώμα ή κατασκευασμένα με λάσπη και πετραδάκια. Κάποια από τα σπίτια διέθεταν και εσωτερική διακόσμηση με ζωγραφιστά κονιάματα. Ακόμη και λείψανα ζωγραφιστών κεραμιδιών μαρτυρούν ιδιαίτερα επιμελημένες προσόψεις. Λόγω της κλίσης του εδάφους οι χώροι των σπιτιών κατανέμονται σε διαφορετικά επίπεδα. Σκάλες οδηγούν από το ένα επίπεδο στο άλλο. Η πίσω πλευρά των δωματίων σε ψηλότερο επίπεδο διαμορφώνεται σε υπόγεια. Ο συνήθης τύπος οικίας στην αρχαία Αιανή ήταν αυτός με μικρή αυλή, δωμάτια με εστίες, αποθηκευτικούς χώρους με πιθεώνες, εργαστήρια με λίθινους χειρόμυλους στις γωνίες. Ακόμη κεραμικοί φούρνοι και υπολείμματα επεξεργασίας μετάλλων (σιδήρου, χαλκού και μολύβδου) έχουν εντοπιστεί σε διάφορα σημεία.

Μια από τις επισκέψιμες ιδιωτικές οικίες της Αιανής βρίσκεται στο μεγάλο, επίπεδο πλάτωμα, πριν ανέβει στην κορυφή του λόφου, όπου βρίσκεται το κτήριο με τη δεξαμενή, και στα βορειοδυτικά του μεγάλου Στωικού Κτηρίου. Η ιδιωτική οικία ονομάστηκε από την ανασκαφέα του χώρου ''Οικία με τα πιθάρια'', καθώς σε κάποια δωμάτια της βρέθηκαν πιθάρια. Έχουν παρατηρηθεί διάφορες οικιστικές φάσεις, οι οποίες χρονολογούνται στη μέση και ύστερη ελληνιστική περίοδο. Για δάπεδο της οικίας χρησιμοποιήθηκε σειρά μεγάλων γωνιόλιθων, οι οποίοι πρέπει να προέρχονται από κάποια προγενέστερη μνημειακή κατασκευή. Η οικία διέθετε στενούς τοίχους, κατασκευασμένους με αργολιθοδομή στο κάτω μέρος και με πλιθιά στο πάνω. Πάνω στους τοίχους αυτούς στηριζόταν ξύλινη ανωδομή. Στον αύλειο χώρο αποκαλύφθηκε αποχετευτικός αγωγός, καλυμμένος με λακωνικά κεραμίδια. Μέσα στα δωμάτια βρέθηκαν πιθάρια, ορθογώνια εστία και δύο επιπλέον κατασκευές, πλαισιωμένες με πέτρες.