ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο θαλαμωτός τάφος Α΄ είναι ο μεγαλύτερος του είδους, που έχει αποκαλυφθεί στη νεκρόπολη της αρχαίας Αιανής. Η νεκρόπολη βρίσκεται στη θέση Λειβάδια, βόρεια του λόφου της Μεγάλης Ράχης, και χρονολογείται στους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους.

Ο νεκρικός θάλαμος του τάφου έχει διαστάσεις περίπου 4 x 4 μ., με πλευρές πλάτους 3 μ., οι οποίες είναι κατασκευασμένες εναλλάξ από τρεις και δύο σειρές δόμων. Η στέγη του ήταν επίπεδη, κτισμένη με μακρόστενους δόμους, που πατούσαν πιθανόν πάνω σε ξύλινο δοκάρι. Οι εγκοπές για την τοποθέτηση αυτού του δοκαριού διακρίνονται στα τοιχώματα του θαλάμου. Η στέγη στηριζόταν μάλλον και σε αρράβδωτο κίονα, τμήμα του οποίου βρέθηκε πεσμένο μέσα στο θάλαμο μαζί με πλέγμα σανιδιών. Παρά τη σύληση και την καταστροφή του τάφου, σε ορισμένα σημεία των τοίχων του θαλάμου διασώθηκε γραπτή διακόσμηση και λιγοστά χρυσά ελάσματα με εμπίεστη διακόσμηση δεκαεξάφυλλου ρόδακα, καθώς και αργυρά επίχρυσα κισσόφυλλα.

Μέσα στο νεκρικό θάλαμο αλλά και έξω από αυτόν, στη νότια πλευρά του και σε αρκετό βάθος, αποκαλύφθηκαν τμήματα δωρικών κιονοκράνων και γείσων με σταγόνες. Τμήμα βάσης ενός μεγάλου κίονα βρέθηκε επίσης στη λιθολογημένη κατά μια σειρά πλευρά. Είναι πολύ πιθανό ότι πάνω από το νεκρικό θάλαμο είχε κατασκευασθεί ναόσχημο κτίσμα, πιθανότατα τάφος, που λειτουργούσε ως ηρώο, όπου λατρευόταν ο αφηρωισμένος νεκρός.