ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο μεγάλος θαλαμωτός τάφος Β΄ της Αιανής ανήκει στη νεκρόπολη των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, που βρίσκεται στη θέση Λειβάδια, βόρεια της αρχαίας πόλης. Εντοπίσθηκε λίγα μέτρα δυτικότερα του ακόμη μεγαλύτερου θαλαμωτού τάφου Α΄, στην ίδια περίπου ευθεία και σε ελάχιστα χαμηλότερο επίπεδο. Από τα λιγοστά ευρήματα, που αποκαλύφθηκαν στο εσωτερικό του, χρονολογείται στον 5ο αι. π.Χ. Για την κατασκευή του καταστράφηκε το νότιο τμήμα προγενέστερου οικοδομήματος, που υπήρχε στην ίδια θέση και πρέπει να είχε ταφικό-λατρευτικό χαρακτήρα. Το οικοδόμημα αυτό πλαισιώνει στην ορθογώνια κάτοψή του το μεγάλο, επίσης, κτιστό τάφο Δ΄.

Ο νεκρικός θάλαμος του τάφου Β΄ είχε διαστάσεις 3,48 x 2,60 μ. και καλυπτόταν με επίπεδη στέγη, κατασκευασμένη από μεγάλους μονολίθους, που στηρίζονταν σε ξύλινο δοκάρι και συνδέονταν εξωτερικά με μολύβδινους συνδέσμους σε σχήμα Ζ. Ο τάφος είχε συληθεί ήδη κατά την αρχαιότητα. Οι τυμβωρύχοι άνοιξαν τρύπα σε έναν από τους μονολίθους της στέγης και εισχώρησαν στο νεκρικό θάλαμο. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν ελάχιστα αντικείμενα, όσα από τα κτερίσματα διασώθηκαν από τη σύληση, που επέτρεψαν και τη χρονολόγηση του μνημείου.