ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Σπήλαιο Καιάδας βρίσκεται κοντά στο χωριό Τρύπη Λακωνίας, σε απόσταση 10 χλμ. από τη Σπάρτη, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο Σπάρτης-Καλαμάτας. Είναι σπηλαιοβάραθρο με ερευνημένο τμήμα μήκους περίπου 50 μ. Η σημερινή είσοδός του, πλάτους περίπου 0,50 μ., βρίσκεται περίπου 30 μ. ψηλότερα από τον δρόμο. Η αρχική είσοδος, σε ακόμα ψηλότερο επίπεδο, δεν είναι ορατή σήμερα.

Ο κύριος όγκος των ανθρώπινων οστών είναι συγκεντρωμένος στο βαθύτερο τμήμα του σπηλαιοβάραθρου. Οστά βρέθηκαν και σε φυσικές σχισμές ή εσοχές αρκετά ψηλότερα από το σημερινό δάπεδο. Πρόκειται, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ανθρωπολογικής μελέτης, για σκελετούς κυρίως ώριμων ανδρών και λίγων γυναικών που κατέληξαν εκεί ως ακέραια σώματα και όχι ως διαμελισμένα οστά. Το σπηλαιοβάραθρο μπορεί να συνδεθεί με τις ιστορικές μαρτυρίες σχετικά με τη μορφή και τη χρήση του σπηλαίου Καιάδα από τους Σπαρτιάτες κατά τη διάρκεια των Μεσσηνιακών πολέμων (8ος-5ος αιώνας π.Χ.), για κατακρήμνιση των εχθρών και των καταδίκων τους. Λείπουν όμως προς το παρόν τεκμήρια για την ακριβή χρονολόγηση του οστεολογικού υλικού.

Το σπήλαιο δεν αποτελεί οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.
Αγγελική Καζνέση, αρχαιολόγος