ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται πάνω από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, στα βορειοανατολικά των Ακαρνανικών ορέων, στη θέση Κανάλα (υψόμετρο 1520 μ.) και σε απόσταση περίπου 4 χλμ. βορείως του χωριού Χαλκιόπουλοι στον Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας. Εκεί μόνασε ο ονομαστός ασκητής της περιοχής, μετέπειτα Όσιος Ανδρέας ο Ερημίτης, κατά το πρώτο μισό του 13ου αιώνα, στα χρόνια του Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ του Κομνηνού.

Το σπήλαιο έχει μικρές διαστάσεις στο πρώτο τμήμα του και βάθος περίπου 200 μ. Περί τα δώδεκα μέτρα από την είσοδο σχηματίζεται κτιστή κόγχη, που λειτουργεί ως ιερό, μπροστά από την οποία υπάρχει νεότερο κτιστό τέμπλο. Στην κόγχη σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση σημαντική τοιχογραφία, χρονολογημένη στον 14ο αιώνα, η οποία απεικονίζει την Παναγία Πλατυτέρα και, κάτω από αυτήν, ζώνη με τέσσερις συλλειτουργούντες ιεράρχες, θέμα λειτουργικό που συνηθίζεται κατά την περίοδο αυτή. Τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά και η ποιότητα της εκτέλεσης παραπέμπουν σε ζωγράφο που προέρχεται από σημαντικό καλλιτεχνικό κέντρο της εποχής.

Το σπήλαιο δεν αποτελεί οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.
Λίνα Κορμαζοπούλου, αρχαιολόγος