Απολιθωμένο οστό, περιασβεστωμένο στα τοιχώματα του σπηλαίου
Το σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του ομώνυμου λόφου, στην περιφέρεια της πόλης του Κιλκίς. Αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, με συνολική έκταση που φτάνει τα 1.000 τ.μ. Είναι δαιδαλώδες, με στενούς και ψηλούς διαδρόμους που εν μέρει έχουν διαμορφωθεί από παλαιότερες κατακρημνίσεις της οροφής. Το συνολικό μήκος των εξερευνημένων διαδρομών υπολογίζεται σε 500μ., μέρος των οποίων είναι αξιοποιημένο τουριστικά. Διαθέτει πλούσιο και ιδιαίτερο λιθωματικό διάκοσμο, όπως οι σχηματισμοί με μορφή κοραλλιών. Επιφανειακά, πάνω στην ασβεστιτική κρούστα, έχουν εντοπιστεί παλαιοντολογικά κατάλοιπα, που περιλαμβάνουν τμήματα οστών διαφόρων θηλαστικών, όπως ελαφιών, αλόγων, βοοειδών, λιονταριών και υαινών.

Ανακαλύφθηκε το 1925 και είναι τουριστικά αξιοποιημένο από το 1986. Οι πρώτες εργασίες αξιοποίησής του έγιναν από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία την περίοδο 1977-1983.
Α. Σύρος