ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Το σπήλαιο Σφενδόνη (ή Σεντόνη ή του Σφεντόνη η τρύπα) αναπτύσσεται στο μέσον περίπου της απότομης ανατολικής παρειάς του λόφου Χαλέπα, 500μ. βορειοανατολικά της κοινότητας των Ζωνιανών Μυλοποτάμου Π. Ε. Ρεθύμνου Κρήτης. Ως φυσικό μνημείο αποτελεί τμήμα του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη που ανήκει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Γεωπάρκων, ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών με ιδιαίτερη γεωλογική ταυτότητα υπό την αιγίδα της UNESCO.

Εντάσσεται στη ζώνη του ορεινού Μυλοποτάμου και βρίσκεται πολύ κοντά στους αρχαιολογικούς χώρους του Αξού, του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου. Σωστική ανασκαφή που πραγματοποίησε η Αρχαιολογική Υπηρεσία υπό τη διεύθυνση της Ε. Γαβριλάκη έφερε στο φως ευρήματα που υποδηλώνουν σποραδική και ίσως εποχική χρήση του σπηλαίου κατά την Ύστερη Nεολιθική περίοδο έως και την Ύστερη Xαλκοκρατία (5η έως 2η χιλιετία π.Χ.) και πιθανώς κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο (1η χιλιετία π.Χ.).

Το εσωτερικό του σπηλαίου χωρίζεται σε δύο θαλάμους, ο πρώτος διαστάσεων 100 x 25 μ. και ο δεύτερος κυκλικού σχήματος διαμέτρου 20 μ., με πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο. Στο σπήλαιο ζουν σήμερα τέσσερα είδη νυχτερίδων και δεκάδες είδη ασπόνδυλων οργανισμών.

Το σπήλαιο είναι αξιοποιημένο και επισκέψιμο και τη διαχείριση της λειτουργίας του έχει η κοινότητα Ζωνιανών με επίβλεψη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας.
Ελένη Στραβοπόδη