ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το σπήλαιο "Λαβύρινθος" αναπτύσσεται στους λόφους του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 400 μ., βορειοδυτικά της κοινότητας Καστέλλι και 51 χλμ. από το Ηράκλειο. Αποτελεί πολυδαίδαλο αρχαίο λατομείο πωρόλιθου, το οποίο έχει σκαφθεί στην παρειά του λόφου. Μεγάλες αίθουσες αναπτύσσονται με διαδρόμους και διακλαδώσεις σε βάθος, με μέγιστο μήκος, από την είσοδο προς το μέγιστο σε μήκος μέτωπο εξόρυξης, 350 μ. Η διάνοιξη του άρχισε πιθανότατα κατά την Μινωική περίοδο, όπου οι ογκόλιθοι χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμηση της γειτονικής Γόρτυνας και Φαιστού. Το 1941 οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις το χρησιμοποίησαν ως αποθηκευτικό χώρο πυρομαχικών, κτίζοντας την είσοδο. Το σπήλαιο έκτοτε παραμένει κλειστό ενώ η ύπαρξη διάσπαρτων πυρομαχικών εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.