ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το σπήλαιο Κουμαρόσπηλιος βρίσκεται στο Ακρωτήρι, νοτιοανατολικά της Μονής Γουβερνέτου, σε υψόμετρο 350 μ. και σε απόσταση περίπου 15 χλμ. από τα Χανιά.

Ανασκάφηκε από το γερμανό αρχαιολόγο U. Jantzen το 1942 κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία διεξήγαγε μικρή συμπληρωματική ανασκαφική έρευνα το 1972, υπό τη διεύθυνση του Ι. Τζεδάκι.

Η στενή είσοδος του σπηλαίου έχει διαπλατυνθεί τεχνητά. Αποτελείται από δύο αίθουσες. Η πρώτη αίθουσα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο και επικοινωνεί με τη δεύτερη μέσω ενός στενού κατηφορικού διαδρόμου.

Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος ταφής κατά την Τελική Νεολιθική περίοδο (4.500-3.000 π.Χ.) και ως χώρος εύρεσης νερού-καταφύγιο κατά την Υστερομινωική ΙΙΙ περίοδο (1.400-1.200 π.Χ.).
Ηλίας Λιακόπουλος, Αρχαιολόγος