Άποψη του συγκροτήματος από την πλατεία Ελευθερίας
Το ιταλικό κτίσμα του κινηματοθέατρου ''Ορφέας'' βρίσκεται στη δυτική πλευρά της κεντρικής πλατείας της πόλης της Κω. Οικοδομήθηκε κατά τα έτη 1934-1935 και τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 24 Οκτώβρη του 1936 από τον Ιταλό Διοικητή Δωδεκανήσου. Αρχιτέκτονας του κτηρίου είναι ο Armando Bernabiti.

Το κτήριο είναι διώροφο με υπερυψωμένο πύργο στη βορειοανατολική του γωνία. Στην πρόσοψη του κτηρίου που βλέπει προς την πλατεία, υπάρχει περιστύλιο με καμάρες, το οποίο σχηματίζει μεγάλη βεράντα στον όροφο.

Η μορφολογική έκφραση του κτηρίου είναι εμπνευσμένη από ποικίλες τεχνοτροπίες. Πιο συγκεκριμένα στην αρχιτεκτονική του μορφή, διακρίνουμε έναν επιτυχημένο συνδυασμό ιταλικού και αραβουργικού εκλεκτικισμού αλλά και μνημειακότητα που χαρακτηρίζουν τον πύργο και το ρολόι του κτηρίου.

Το οικοδόμημα υπήρξε και συνεχίζει να αποτελεί κέντρο αναψυχής. Στο ισόγειο στεγάζονται δύο ζαχαροπλαστεία στην εμπρόσθια όψη και κινηματογράφος στην οπίσθια. Ο όροφος λειτουργεί σήμερα ως εστιατόριο.