Εξωτερική άποψη του κτηρίου
Το Ιταλικό κτήριο στην προκυμαία της Σκάλας Πάτμου αποτελεί το σημαντικότερο Δημόσιο κτήριο της νήσου, με έντονο μνημειακό χαρακτήρα και ξεχωριστή παρουσία. Πρόκειται για κτήριο κατασκευασμένο την εποχή της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα και είναι ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Στο κτίσμα αυτό στεγάζεται το Τελωνείο, το αστυνομικό τμήμα της Πάτμου, το Ταχυδρομείο και ο Ε.Ο.Τ.

Γενικά, το κτήριο αποτελεί σημαντικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Ιταλοκρατίας, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τις μνήμες των κατοίκων του νησιού της Πάτμου. Λόγω της θέσης και της επιβλητικότητάς του, το κτήριο αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο το νησί. Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1932, ύστερα από εντολή του Ιταλού κυβερνήτη Mario Lago, με σκοπό τη στέγαση του στρατώνα της Χωροφυλακής και της Τελωνοφυλακής, του Ταχυδρομείου, το Τελωνείου και των αποθηκών του.

Το οικοδόμημα παρουσιάζει ορθογώνια κάτοψη και αποτελείται από τέσσερις όγκους τοποθετημένους γύρω από δύο εσωτερικές αυλές που φέρουν, εκτός από δύο αίθουσες υπερυψωμένες, έναν όροφο που καταλήγει σε διαφορετικά ύψη. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του μνημείου είναι ο επιβλητικός γωνιακός πύργος με την τετράγωνη βάση. Ο πύργος επεκτείνεται σε τρεις ορόφους συμπεριλαμβανομένων της σκεπής και της ταράτσας - που είναι προσεγγίσιμες από εξωτερική σκάλα. Ο πύργος είναι διακοσμημένος και στις τέσσερις πλευρές του από σειρά τόξων σε εσοχή με δύο διαβαθμίσεις.

Οι προσόψεις του ιταλικού κτηρίου διατρέχονται από ανοίγματα με ποικίλα σχήματα δανεισμένα από το μεσαιωνικό αρχιτεκτονικό ρεπερτόριο. Στην πρόσοψη της πλατείας υπάρχει στοά από τόξα πάνω σε κομμένες πέτρινες κολώνες. Τα υλικά και η τεχνολογία δόμησης του συγκροτήματος εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο του τρόπου κατασκευής που χαρακτήρισε την οικοδομική δραστηριότητα των Ιταλών στα Δωδεκάνησα.

Δημιουργοί
Lago Mario