Αναπαράσταση του Ιερού
ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΦΙΤΡΙΤΗΣ ΣΤΑ ΚΙΟΝΙΑ ΤΗΝΟΥ

Σε περιοχή με άφθονα νερά, δίπλα στη θάλασσα, στα Κιόνια της Τήνου και σε απόσταση 3 χλμ., δυτικά της Χώρας, βρίσκεται το Ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, των κυρίαρχων Θεών της θάλασσας, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία.

Η ανασκαφή από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, υπήρξε σημαντική για το λόγο ότι, από όλες τις Κυκλάδες, μόνο στην Τήνο έχουμε Ιερό αφιερωμένο στη λατρεία του Ποσειδώνα και της συζύγου του Αμφιτρίτης. Το Ιερό ιδρύεται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. και εγκαταλείπεται στα μέσα του 3ου αι. μ.Χ.

Επιγραφικές και ιστορικές μαρτυρίες, μας πληροφορούν ότι ο Ποσειδώνας λατρεύονταν ως θεραπευτής Ιατρός, όπως επίσης και η Αμφιτρίτη, η οποία θεράπευε τις στείρες γυναίκες. Προς τιμήν του Θεού γινόντουσαν εορτές, τα «Ποσείδια» ή «Ποσειδώνια», στον κύκλο των οποίων περιλαμβάνονταν και τραγικοί αγώνες με θεατρικές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Τήνου, στην περιοχή του σημερινού Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας.
Αναστασία Αγγελοπούλου, Αρχαιολόγος